dinsdag 26 februari 2019

Grondverf schuren

Grondverf van alle merken op beslist. Volgens de verfspecialist is het niet perse nodig om de grondverf nog licht te schuren omdat dit volgens hem vaak meer kwaad dan goed doet vanwege het gevaar van weer kaal schuren , vooral op en randen en zo. Volgens hem zorgt de grondverf van zichZelf al voor een goede hechting en is stofvrij maken en eventueel ontvetten ook genoeg.


Omdat er één ding verschrikkelijk is en dat is het ‘doorschuren of kaalschuren’ dat moet je voorkomen en alleen al voor dat probleem raden mensen soms af om grondverf te schuren. Schuur dus niet te hard en voorzichtig.

Schuren heeft tot doel om de ondergrond glad te maken en om een goede hechting te verkrijgen voor een volgende verflaag. Ga van grof naar fijn: bijvoorbeeld van schuurkorrel 1naar schuurkorrel 1(voor het afschilderen). Door de grondverf te laten mengen in de kleur van de aflak behaal je het mooiste resultaat. Het is altijd belangrijk om de Sikkens grondverf goed te laten drogen, zoals dat ook geldt voor andere grondverven waar je gebruik van maakt.


Pas na het goed drogen kun je de grondverf schuren. Is het nodig om te schuren voordat je gaat verven? Veel mensen hebben een gruwelijke hekel aan schuren , ontvetten, plamuren, afbijten of wat er verder maar nodig kan zijn bij het voorbereiden van een verfklus.


Net zoals het verwijderen van hang- en sluitwerk van een kastje of het afschroeven van stopcontacten.

Dit betekend dus hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier is. Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met Ptot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P1tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320. Open de post met grondverf en hoe deze goed doen met een roerstokje.


Neem je even de tijd voor want dit moet goed gebeuren. Let op, grondverf is alleen nodig als u bij het schuren heeft gezien dat deze aan vervanging toe is. Dit hangt helemaal af van hoe de grondlaag eruitziet. Een trap schuren is een heel karwei. Het is daarom belangrijk om beschadigingen aan je trap te voorkomen.


Voor het schuren zelf maak je gebruik van een schuurmachine. Bekijk deze blog voor tips over: kiezen van de juiste korrelgrote, stofvrij schuren en het uitbesteden van de schuurwerkzaamheden. Ooit was er eens een schilder die op deze vraag antwoordde met een wedervraag. Hij zei: “Fietsen zonder trappen, kan dat? Een niet heel aardig antwoor maar het toont wel aan dat het schuren hoe dan ook een belangrijk onderdeel van de verfklus is.


In dit artikel leggen we eerst uit waarom schuren nodig is.

Enkel verven en het is weer zo goed als nieuw. Schuren kost alleen maar extra tijd” Na het lezen van deze uiteenlopende opmerkingen is het lastig om nog te bedenken wat voor jou de beste oplossing is. Is grondverf schuren echt noodzakelijk of kan je tijd besparen door het niet te doen? Een donkere achtergrond die wit moet worden, eerst voorgronden met wit, of keer, en tussen de lagen schuren , ontzie wel de buiten hoeken met schuren. Als de grondverf goed dekt, is keer aflakken voldoende.


De tweede laag grondverf kan dan opgebracht worden. Voor de kopse kanten is het misschien wel nodig om nog een derde keer grondverf aan te brengen. Voor een strak resultaat worden de kopse kanten ook wel geplamuurd. Als je de tafel een felle kleur wil geven, kun je vaak beter voor lichtgrijze grondverf kiezen dan voor witte, dit omdat de kleur dan beter dekt.


Dit geldt ook voor lichtroze. Toegevoegd na minuten: Voor je gaat gronden eerst de tafel ontvetten, dan schuren en stofvrij maken, dan grondverf erover. Daarna de deur goed schuren met korrel P1of P180. Nu de deur (en kozijn) bijna voledig mat geschuurd zijn,meng je wat lakverf en grondverf door elkaar heen. Zo onstaat een hele stevige ondergrond.


Daarna (als het droog is) weer schuren met korrle P180. Niet helemaal mat schuren ,maar dat alle pitjes en oneffenheden er af zijn. Nat schuren voorkomt dat er stof vrijkomt en maakt geen diepe krassen in de ondergrond. Nat schuren gebeurt meestal pas in de laatste fase, maar komt bij “normaal “ schilderwerk bijna niet voor.


Is je kozijn in slechte staat? Stofvrij maken met de stoffer. Vlakschuren gevulde plekken (P1en naschuren met P180). Eventuele gaten vullen met een epoxy houtreparatiemiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts