dinsdag 6 juni 2017

Beitsen in de zon

Kwaliteit voor de laagste prijs! Het is Sale bij de Bijenkorf! Als de zon volop schijnt, waar moet ik dan rekening mee houden? Beits tegen de laagste prijzen. Door de warme ondergrond en de hoge temperatuur droogt de verf snel, verwerkt zwaar en vloeit niet mooi strak.


Te koud is dus niet goe maar bij warm weer schilderen in de volle zon is ook niet ideaal want dan gaat de beits of verf te snel vloeien en drogen, waardoor de verflaag streperig wordt.

Luchtvochtigheid Het spreekt voor zich dat schilderen in de regen niet is aan te bevelen, tenzij er voldoende beschutting is (op balkons of bij grote overstekken). In de tussentijd kan de beits mooi opdrogen. Dit duurt minimaal acht uur, maar het is verstandig om de beits een hele nacht te laten drogen. Over regen hoef je je overigens geen zorgen te maken.


Als de schutting droog was toen je begon met beitsen , komt het goed. Ook als het gaat regenen als de beits op de schutting nog niet helemaal droog is. Maak de schutting vervolgens weer stof- en vetvrij (stap 4) alvorens je de nieuwe laag beits aanbrengt.


Let op dat je de tuinbeits niet aanbrengt wanneer het kouder dan graden is.

Ga jouw schutting ook niet beitsen in de volle zon of bij (kans op) regen. Buiten schilderen in de zon. Toch kan de zon ook een bedreiging vormen voor de duurzaamheid van het schilderwerk. Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Daardoor kan de beits zich nog beter hechten waardoor het langer meegaat.


Boven de graden is het extra belangrijk dat je niet in de volle zon schildert, maar juist achter de zon aan schildert. De verf droogt dat te snel. Begin met het aanbrengen van de beits. Doe dit met een platte kwast.


Vermijd schilderen in de volle zon. Vergeet ook de binnenkant niet. Maar het is ook weer niet zo dat de beits na jaar niet meer goed zou zijn. Schilder altijd ‘achter de zon aan’. Dat kan overigens wel het geval zijn als de beits ooit bevroren is geweest, maar dan wordt het korrelig en is het niet meer te gebruiken.


Nu lijkt de beits toch een extra zetje nodig te hebben om geheel uit te willen harden. Lakken, beitsen of oliën doe je om het hout van je tuinmeubels, schutting of vlonders te beschermen tegen de invloeden van de regen, kou en de zon. De beits is geschikt voor al het houtwerk buiten, echter vanwege de flexibiliteit van de beits gebruikt u op vlonders en terrassen bij voorkeur de extra slijtvaste beits : Jotun Demidekk Terrasslasyr.

Voordat u onbehandeld grenen met een beits afwerkt, is het belangrijk om het eerst zelf te impregneren. Hoe donkerder de beits , des te meer pigment en des te meer bescherming tegen de zon. Een goede beits zorgt er voor dat schimmel en rot geen kans krijgen door de vochtregulerende werking. Naast transparante beits bestaan er ook dekkende beitsen.


Dit zijn gekleurde beitsen die als een laag over het hout heen komen. De structuur en de nerf zijn. Als het vlak daarna begint te regenen kan dat ook schade toebrengen aan het beitswerk, maar dit is niet onoverkomelijk. Controleer in dat geval de beits op deukjes, hoe meer deukjes hoe meer schade. Deze kun je er weer uitschuren, waarna uiteraard een nieuwe laag beits aangebracht dient te worden.


Overigens is het beitsen in de zon ook af te raden! De beste tips krijg je van een ervaren vakman. Op onbehandeld hout breng je twee tot drie lagen beits met de verfspuit aan.


Breng de volgende laag aan als de beits stofdroog is, ongeveer na een uur. Wacht je het hout helemaal droog is, schuur dan tussen de lagen het hout in de nerfrichting licht op. Maak het hout daarna weer stof- en vetvrij. U kunt Douglas hout beitsen beter niet in de volle zon doen, het is belangrijk dat het gelijkmatig kan drogen. Daarna kunt u de grotere oppervlakten behandelen.


Voor het beste resultaat moet u de beits in een beweging aanbrengen. Als de zon erop schijnt, dan droogt de beits te snel en kan het resultaat er vlekkerig uit gaan zien. Ik wil de buitenboel schilderen. Wat is hiervoor de beste periode?


Zijn de CetaBever verven en beitsen loodvrij? Hoe kan je nieuw hout het beste aankleuren? Waarmee kunt u buiten plamuren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts