woensdag 14 december 2016

Dampdichte laag

Dankzij de dampdichte laag wordt het isolatiemateriaal tegen vocht beschermd. Hierdoor blijft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal optimaal en heeft u vele jaren plezier van uw isolatie. Dampremmende of dampdichte folie? Unieke dampdichte lagen voor elke constructie Een dampdichte laag dient om te veel condensatie in de constructie, met name in de thermische isolatie, te voorkomen. We spreken van een dampdichte laag , wanneer de Mu.


In de praktijk zien we vaak dat als dampremmende laag een PE-folie wordt toegepast.

Op het eerste oog een voordelige oplossing, maar op de lange termijn een onnodig hoog risico op schade aan de dakconstructie. Je plaatst dan een laag isolatiefolie aan de zogenaamde warme zijde, aan de binnenkant van de constructie. Dit folie houdt het vocht buiten de constructie door de dampremmende laag die aangebracht is.


Dampdichte folie wordt daarom ook wel dampremmende folie genoemd. Wanneer kies je dampopen folie? Voor de garantie op uw vloer is het belangrijk dat de ondervloer dampdicht is.


Anders kan er van onderaf optrekkend vocht in de vloer komen waardoor de vloer gaat uitzetten. Om dit te voorkomen is een dampdichte ondervloer verplicht. Bij veel ondervloeren is door de fabrikant al een vochtwerende laag aangebracht.

Meer weten over dampdichte folies? Morgo Folietechniek is al meer dan dertig jaar specialist in het ontwikkelen, produceren en leveren van dampdichte folies voor daken, wanden en gevels. Wilt u meer weten over dampdichte folies of onze andere vochtregulerende bouwfolies? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie! Bij een warm plat dak wordt het isolatiemateriaal bovenop een dampremmende laag aangebracht.


Deze laag moet ervoor zorgen dat er geen (condensatie)vocht in het isolatiemateriaal kan komen want dat is erg nadelig voor zowel de levensduur als de thermische eigenschappen van de isolatie. De dampremmende of dampdichte laag (Engels: damp-proof membrane) is een bouwkundig vlies dat het transport van waterdamp in een scheidingsconstructie vertraagt of voorkomt. Het dampscherm moet worden aangebracht aan de warme zijde om condensatie in een dak, gevel of vloer te voorkomen. Zit er al een dampdichte of dampremmende laag in het dak?


Dan moet je bij het isoleren klimaatfolie gebruiken. Dat is een vochtregulerende folie: dampremmend als het buiten koud is en damp-open in de zomer zodat vocht uit het dak kan ontsnappen. De noodzaak van klimaatfolie. Klimaatfolie heeft een dubbele functie.


Om vochtdoorslag van bouwonderdelen te voorkomen moet de dampdichte laag iedere diffusie van binnen op betrouwbare wijze uitsluiten. Hier zijn de snel aan te brengen brandrollen Bauder­THERM DS DUO en BauderTHERM DS betrouwbaar en tijdbesparend. Het is een dampdichte laag door het gebruik van pure aluminium en een meerlaags isolatiedeken, welke geschikt is voor wand- en daktoepassingen. Het materiaal bestaat uit het veelgebruikte glaswol en de twee buitenste lagen bestaan uit een dampdichte , warmte reflecterende laag. Dit kan worden voorkomen door dampdichte folie aan te brengen.


Deze folie is ook nodig als een rieten kap vanuit binnen geïsoleerd moet worden.

Op deze wijze kan vocht wat in een gebouw wordt geproduceerd niet het riet vanaf de onderzijde aantasten. In het geval van nieuwbouw horen de dakplaten die worden toegepast een dampdichte laag te hebben. De mate waarin dampremmende folies vocht tegenhouden wordt ook wel de dampdichtheid of dampweerstand.


Het aanbrengen van isolatie aan de onderkant van het dakbeschot is het makkelijkst. Controleer eerst of aan de buitenkant van het dakbeschot (dus onder de dakpannen) geen dampdichte laag aanwezig is (dakleer of plastic). Indien een dergelijke laag aanwezig is, kan niet worden geïsoleerd zonder dat deze dampdichte laag wordt verwijderd. Nu lees je overal dat er een dampdichte laag aangebracht moet worden aan de warme kant tussen de isolatie en de gipsplaten om condens te voorkomen. Wat ik echter niet begrijp is hoe het huidige dakbeschot er jaar zonder rot op zit zonder dampdichte laag.


Als laatste komt een laag dampdichte folie. Er zijn glaswolmatten die deze standaard al hebben (aluminiumfolie). Omdat jij platen hebt zul je dus een dampDICHTE folie moeten spannen.


Je wilt namelijk voorkomen dat leefvocht (koken, wassen, ademen etc) door je gipsplaten in het isolatiemateriaal trekt. Sencys dampdichte folie is een vochtscherm geschikt voor parket en laminaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts